Oyunlaştırmaya Giriş
Oyunlaştırmaya farklı anlamlar yüklenebiliyor. Ancak hemen hemen de her oyunlaştırma uzmanının aynı şeyi ifade ettiğini görebilirsiniz. Bazıları, motivasyon, bağlılık ve davranış değişikliği sağlamak için dese de, oyunlaştırmaya giriş için kullanılabilecek en yaygın tanım oyun öğelerinin ve oyun tasarım tekniklerinin, oyun olmayan alanlarda kullanılması olarak geçmektedir.
NIKE+
Tanımda dikkat edilmesi gereken üç şey oyun öğeleri, oyun tasarım teknikleri ve oyun olmayan alanlardır. Örneğin, Nike Nike Run Club ile yüzyıllardır yaptığımız koşma eylemine büyük bir farklılık kattı. Koşma deneyimini bir oyuna çevirdi. Ne kadar koştuğumuzu, koştuğumuz mesafeyi, sahip olduğumuz en yüksek hız gibi verileri kaydetmemizi sağladı. Bu kayıtlar ile kendimizdeki gelişimi veya gerilemeyi takip etme konusunda daha net veriler elde etmeye başladık. Bu sayede kendimize hedefler koyup, onları başarmaya çalışarak, kendimizi motive etmekte konusunda güçlendik.
Eğer, hedefleri başarılı şekilde sonuçlandırırsak da çeşitli ödüllendirmelerden faydalanabiliriz. Ayrıca, arkadaşlarımızı da beraber koşma veya yarışma gibi eylemlere davet ederek, koşma eylemine sosyalliği de katabiliriz. Bu uygulama sayesinde koşma eylemi oyun oynama gibi farklı bir deneyime dönüştü. Herhangi bir sanal oyunda, sanal karakterleri koşturmak yerine, oyun içerisinde kendimiz koşuyoruz.
ZOMBIES RUN
Aynı koşma eylemini teşvik edici farklı bir oyunlaştırma örneği de “ Zombies Run”dır. Çok fazla örneği olan zombi konsepti bu oyunlaştırma tasarımında da kullanılmaktadır. Oyunlaştırmada karakterinizi sanal ortamda zombilerden koşarak kaçırmak yerine, kendimiz sokağa çıkıp, bizi yemek isteyen zombilerden koşarak kaçıyoruz. Harita üzerinde zombilerin geldiği yerler gösterilmekte ve koşarak onlardan kaçmaya çalışıyoruz. “Zombie Run”, koşma eylemine farklı ve yaratıcı bir motivasyon katmaktadır.
Tanımda bahsedilen, oyun öğelerini, oyun dizaynını ve oyun olmayan alanları yukarıdaki örneklerde anlatmaya çalıştım.
Oyunlaştırma hakkında daha fazla bilgi edinmek için blog bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz. Youtube kanalımızı takip edebilirsiniz.
Alper Berber
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Oyunlaştırma: Oynayarak Başarmak