Oyunlaştırma Süreci Evrimseldir
Dijitalleşen dünyayla büyük organizasyonlar devamlılıkları için çalışma şekillerini değiştirmeleri gerektiğinin farkına vardı. Bazı şirketler değişime vaktinde başladı. Vaktinde değişime başlamamış organizasyonlar da belirli mesafe almış şirketlerle aralarındaki farkı hızlıca kapatmaya çalışıyorlar. Fakat büyük yapılarda değişimlerin hızlı gerçekleşmesi genelde pek mümkün olmuyor.
Organizasyonlar kültürlerine oyunlaştırma uygulayarak motivasyonu arttırmaya çalıştıkları zaman da diğer değişim süreçlerinde gösterdikleri davranışları sergiliyorlar. Şirkette geniş çaplı bir devrim başlatarak bütün süreçlerine oyunlaştırma uygulamayı hedefliyorlar. Fakat oyunlaştırma süreci devrimsel değil evrimsel bir şekilde şirket kültürüne katman katman yayılması gerekmektedir.
Şirket kültürü ve iş yapış şekli insanların davranışlarına işleyerek bir süre sonra alışkanlık haline gelir. İnsanların en basit alışkanlıklarını değiştirmek bile sanıldığı kadar kolay olmaz. Kişilerden alışkanlıklarını değiştirmesini istediğiniz zaman bu onları muhtemelen ürkütür. Uzun yıllardır süre gelen davranışları değiştirmeye çalışmak, kişilerin konfor alanlarından çıkmasına sebep olur.
Çalışanlar değişimin tam olarak ne için gerektiğini anlamlandıramadığı veya içselleştiremediği zaman değişimin önünde direnç göstermeye başlarlar. Değişimin önünde ne kadar bilinçli direnç gösteren kişi var ise bir o kadar da bilinçsiz/istemsiz şekilde direnç gösteren ortaya çıkabilir. Değişim sırasında yeni görevini tam anlayamaması veya yeni iş yapış şeklini yeterince iyi öğrenememesi kişilerde değişimin önündeki istemsiz dirençleri oluşturabilir.
Yeni yetkinliklerin kazanılması bir çok kişi için kolay bir durum değildir. Bu yüzden oyunlaştırma ile insanlarda gerçekleştireceğiniz değişimler devrimsel değil evrimsel şekilde katmanlı olarak ilerlemelidir.
Oyunlaştırmanın evrimsel ilerleme sürecini biraz Moore Yasası’na da benzetebiliriz. İlk başta en basit davranışları bile değiştirmeniz zaman alsa da belirli bir süre sonra değişim tahmin ettiğinizden daha hızlı ilerleyecektir. Çalışanlar gerçekleşen değişimin kendilerine olan faydalarını gördükleri zaman değişime olan motivasyonları da artacaktır. Değişim önünde gösterdikleri direnç kırılacaktır. Bu yüzden en basit davranışı en hızlı şekilde değiştirmeye odaklanarak evrimsel gelişimin ilk adımını atabilirsiniz.
Oyunlaştırma tasarımını geliştirirken, projeyi evrimsel şekilde uygulayabileceğiniz gibi kurgulamanız yararlı olacaktır. Katmanlı gelişme veya değişme ile çalışanların üzerine çok fazla yeni iş yükü/sorumluluk bindirmeden hedef kitlenizde istediğiniz davranış değişikliklerini gerçekleştirebilirsiniz.
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey