Home Office ve Verimlilik Seviye IV
“Home Office ve Verimlilik” yazı serimizin her birinde farklı davranışlar için oyunlaştırmayı nasıl kullanacağınızdan bahsetmeye çalışıyorum. Yazının bu serisinde evde geçirdiğimiz bu günlerde oyunlaştırılmış gelişim süreci ile nasıl daha fazla kitap okuyabileceğimiz ile alakalı fikirlerimi paylaşacağım.
Genelde çevremdeki insanlarla konuştuğumda evde geçirdikleri zamanda çalışmanın dışında kalan sürelerde dizi veya film izlemeyi tercih ettiklerini görüyorum. Self-isolation günlerini kendimiz için avantaja çevirmenin en iyi yollarından biri de kendimizi geliştirmek olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yardımcı olacak dizi ve filmler olsa bile kitaplardan da faydalanabiliriz.
Kitap okumamızı düzene sokmak için oyunlaştırma kurgularında kullandığımız yöntemlerden biri olan “kayıptan kaçınma”dan yararlanabilirsiniz.
Kayıptan Kaçınma
Öncelikle kayıptan kaçınmanın ne olduğunu kısaca anlatalım.
En sade ve basit anlatımı ile kayıptan kaçınma: bir şeyi kaybetmenin getireceği mutsuzluğun o şeye sahip olmanın getireceği mutluluktan daha fazla olmasıdır. Bu durum insanların rasyonel şekilde değilde daha çok irrasyonel şekilde karar verdiğini göstermektedir; fakat bu yazımızın konusu değil.
Kayıptan kaçınma ilk olarak Daniel Kahneman ve Amos Tversky tarafından öne sürülmüştür.* Bazı araştırmalara göre kayıptan kaçınma önyargısı, kazanma değerinden 2.3 kat daha etkilidir. Yani 1 TL kaybetmenin üzüntüsünü unutabilmeniz için bulmanız gereken miktar 2.3 TL olarak düşünebilirsiniz.**
Peki kayıptan kaçınmayı kitap okumak için nasıl kullanabiliriz?
Oyunlaştırılmış Gelişim Süreci
Bu konuda oyunlarda yaygın olarak kullanılan “progress bar”ın işlevini tam tersine çevirerek yararlanabiliriz.
Bu kurgunun başında 100’de 100 dolu bir progress barınız olduğunu düşünebilirsiniz ve bu seferki amacımız bu progress barı hep 100’de 100 tutmaya çalışmak.
Çok sık kitap okumayan biri iseniz ilk başta kendinize günlük bir saat kitap okuma hedefi koyabilirsiniz. Mesela benim hedefim günlük en az 2 saat kitap okumak. Kurguyu kendimde uyguladığım şekilde anlatacağım için hesaplanan süre ve cezalar 2 saat üzerinden olacaktır. (Belirleyeceğiniz süre tamamen size kalmıştır.)
Progress Bar (İlerleme Çubuğu)
Aşağıdaki görseli benim kitap okuma barım olarak düşünebilirsiniz. Benim hedefim kitap okuma barımın hep 100’de 100 kalmasını sağlamak. Eğer ben kitap okuma barımı 100’de 100’den aşağı düşürürsem bunun karşısında kendime ceza veriyorum. Kendime verdiğim ceza ise günlük 2 saat oyun oynama hakkımı kademeli olarak indirmek oluyor. (Bunun benim için çok üzücü bir şey olduğunu tahmin edebilirsiniz. 🙂 ) Kendinize verdiğiniz cezaları uygulaması gerçekten çok zor. Bu konuda bir yakınınızdan (eşiniz, aileniz, sevgiliniz veya dostunuz) yardım almanızın ilk başlarda bu disiplini oturtma konusunda size yardımcı olacağını düşünüyorum.
Not: Kendi cezamı 1 gün sonra uyguluyorum. Yani Pazartesi günü barımda kayıp yaşadıysam oyun süremden kısma işini salı günü gerçekleştiriyorum. Böylelikle oyun oynadıktan sonra kitabımı okurum diyerek kendimi kandırmanın önüne geçiyorum. 🙂
Benim kitap okuma barımın her bir bölümü 20 dakikalık süreleri temsil ediyor. Eğer gün içerisinde yeterli sürede kitabımı okumadıysam barımdan eksilmeler yaşanıyor. Her bir 20 dakikalık bölümü kaybetmem demek oyun hakkımdan 20 dakika gitmesi demek oluyor.
Gün tamamlandığında (00:00) 1:30 saat kitap okuduysam eğer kitap okuma barımdan 2 bölüm kaybediyorum. Çünkü 20 dakikalık alt görevi yerine getirmemiş oluyorum.
Düzenim bozulduğu zamanlarda uygulamakta biraz güçlük çektim fakat kitap okuma barımı daha kolay hale getirerek düzenimi yavaş yavaş tekrardan oturtmayı başarabildim.
Kayıptan kaçınma yöntemini kullanarak kitap okuma alışkanlığınızı oluşturmak veya tekrardan oturtmak istiyorsanız kendinize koyduğunuz cezaları iyi seçmeniz ve uygulamanız gerekmektedir.
Çocuğunuz varsa her tamamlamadığınız bölüm için çocuğunuzun kumbarasına fazladan para atma, fazladan ev işlerine yardım etme veya bir kuruma (TEMA, LÖSEV vb.) bağış yapma gibi sizde finansal olarak kayıp yaratacak ama başkaları için fayda sağlayacak cezalar da seçebilirsiniz.
Diğer yazılarımda da dediğim gibi anlattığım kurgular sizin için mükemmel uygunlukta olmayabilir. Kurgularda küçük değişimler yaparak sizin için en ideal haline getirebilirsiniz. Herhangi bir konuda danışmak isterseniz [email protected]’a mail atarak bana ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar
* Daniel Kahneman – Hızlı ve Yavaş Düşünme
**Dr. Christophen Morin / Patrick Renvoise – Beyindeki İkna Kodu
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey