Home Office ve Verimlilik Seviye V
#Evdekal günlerinde bir çok insan bilgilerini ve tecrübelerini diğer insanlarla video, canlı yayın ve blog yazıları ile paylaştı. Böylelikle insanların günlerini olabildiğince verimli şekilde geçirebilmesi için herkes birbirine destek oldu. Aslında bu durum bizler için büyük bir şanstı. Daha önceden hiç bilmediğimiz konular hakkında yeni şeyler öğrendik. Hatta hiç duymadığımız alanlar hakkında bilgi edinerek kendimizi geliştirdik. Bizde bu sürece katkı sağlayabilmek adına oyunlaştırma ile ilgili bildiklerimizi sizinle paylaşıyoruz. Bu yazımızda da oyunlaştırma ile verim artışı sağlayabilmeniz için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.
Sosyal medya kullanıcılarının hepsi bir şekilde “içerik üreticisi” oldu. Kimi Twit atarken, kimi Instagram’da görsel paylaşmakta. Aslında kimse sadece tükeci veya üretici konumunda değil. Değerli veya değersiz şekilde herkesin içerik üretimine bir şekilde katkısı var. Bu yüzden bu yazımda içerik üretirken oyunlaştırma ile verim artışı sağlamanız için neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.
Meaning
Playgen, adında bir İngiliz şirketinin ürettiği “Addingplay” kartlarını genellikle eğitimlerimizde kullanırız. Hatta bizim eğitimlerimize veya konuşmalarımıza katıldıysanız bu kart setini görmüşsünüzdür. (Oyunlaştırma kurgusu yapacağınız zaman yararlanabileceğiniz güzel bir kaynak. Kart serisi ile ilgili bilgilendirici videoya buradan ulaşabilirsiniz.) Bu kart setinde oyun öğelerini 4’e ayrılmakta. Bunlar;
- Sosyal Mekanikler: Oyun içerisinde oyuncuların birbirleri ile nasıl bir etkileşim içinde olacağını tanımlamanıza yardımcı olur.
- Kazanma Durumları: Oyuncuların başarıya nasıl ulaşacağını tanımlamanıza yardımcı olur.
- Oyun Mekanikleri: Oyun sürecinin nasıl olacağını belirlemenize yardımcı olur.
- Motivasyon Unsurları: Oyuncuların oyunu oynamasının ana sebebini (motivasyonu) belirlemenize yardımcı olur.
Motivasyon unsurları içerisinde yer alan “meaning” kartını kullanarak oluşturacağımız oyunlaştırma kurgusu ile bilgilerimizi veya tecrübelerinizi paylaşmak için neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.
Anlam: Oyunu oynayarak harika bir ödüle ulaşacağına inanmak.
Burada bahsedilen ödül maddi veya fiziksel bir ödül olmak zorunda değil. Televizyonda yayınlanan kelime yarışmasında ödül maddi bir ödülken arkadaşlarınızla oynadığınız kutu oyununda (örnek: tabu) takım olarak en çok kartı anlatan ekip olmak ve daha uyumlu olduğunuzu göstermek de bir ödüldür.
Meaning ödülünü içsel motivasyon ödülüdür. İçsel motivasyon (intrinsic motivation) ödülleri insanlar için her zaman daha motive edici olmuştur.
Oyunlaştırma ile Verim Artışı Sağlama Kurgusu
Öncelikle burada bilgimizi ne amaçla paylaşacağımızı iyi şekilde belirlemek önemlidir. Benim için bilgi paylaşımının amacı insanların hayatlarına dokunup küçük de olsa bir fayda yaratabilmektir. Bunu en iyi yapabileceğim yöntem ise uzmanı olduğum oyunlaştırma konusunda yazılar yazmak. Video çekimleri ve konuşmalarda heyecanlandığım için fikirlerimi yazılı içerik olarak paylaşmak benim için daha kolay.
İlk olarak amacı belirledim. Daha sonra kendi oyunlaştırma kurgumda beni daha iyi tetikleyecek (B.J Fogg Davranış Modeli) oyun öğeleri ekledim.
Zaman: Düzenli bir şekilde içerik üretebilmek için kendime belirli zaman kısıtları koydum.
Ekip çalışması: Yazdığım yazıları arkadaşlarıma göndererek anlaşılır bir dille yazıp yazmadığıma bakmalarını istedim.
Geri bildirim: Oyunların ve oyunlaştırmanın en önemli öğelerinden biri geri bildirimdir. Arkadaşlarımın fikirleri benim için geri bildirim oldu.
Ustalık: Bilgilerimi / tecrübelerimi paylaşırken kendi geliştirmem gereken yetkinliklerimin de farkında vardım. Böylelikle blogumu yazarken kendimi geliştirmem gereken konularıda belirledim. (Herhangi bir konuda kendini geliştirmek uzun ve disiplinli bir çalışma gerektirir.)
Kendiniz için uygulayacağınız oyunlaştırma kurgusunda sizi daha motive edecek oyunlaştırma öğelerini belirlemeniz faydalı olacaktır. Home Office ve Verimlilik yazı serimin her birinde farklı oyun öğelerini nasıl kullanabileceğinizden bahsetmiştim. Oyun öğelerini nasıl kullanılacağını öğrenmek için için yazı serilerini okuyabilir veya BrandNewGame Turkey’in Youtube kanalındaki “Online Oyunlaştırma Eğitimleri”ne göz atabilirsiniz.
Anlamı Belirleme
İlk başta hangi anlam (meaning) için içerik üreteceğinizi belirlemek için kendinize aşağıdaki basit soruları sormadınız faydalı olacaktır.
Yaparken kendinizi en iyi hissettiğiniz davranış ne?
Bu davranış oyun oynamak da olabilir. Oynadığınız oyunlar konusunda bilgi ve deneyimlerinizi paylaşarak da insanlara yardımcı olabilirsiniz.
Saatlerce hangi davranışı gösterebilirsiniz?
Çocuklarınızla vakit geçirmek, yemek yapmak, film izlemek veya kitap okumak bunların her biri olur ve bunların her birindeki tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz. Çocuklarla oynanacak eğitici veya keyifli oyunlar, farklı yemek tarifleri, az bilinen güzel filmler…
Ne yaparken zamanın çok hızlı geçtiğini fark etmiyorsunuz?
Gitar çalarken de olabilir spor yaparken veya çalışırken de olabilir.
Bu sorulara kendi cevaplarım aşağıdaki gibidir.
Yaparken kendinizi en iyi hissettiğiniz davranış ne?
Yeni bir şeyler öğrenirken kendimi iyi hissediyorum. Özellikle bilişsel psikoloji ile alakalı yeni bilgileri ve deneylerin sonuçlarını öğrenmek.
Saatlerce hangi davranışı gösterebilirsiniz?
Saatlerce bir konu üzerine hızlı araştırmalar yapabilirim. Farklı kaynakların neler dediğine bakarım. Araştırdığım kaynaklardan öğrendiklerimi de kendi yeterliliklerim doğrultusunda küçük şekilde test etmeye çalışırım.
Not: Bu davranış çok doğru bir davranış olmayabilir. İlk başta bilgileri daha yüzeysel inceliyorum. Sonradan ilgimi çektiği zaman derinlemesine araştırma yapıyorum.
Ne yaparken zamanın çok hızlı geçtiğini fark etmiyorsunuz?
Bir şeyler üretmek. Örnek: Oyunlaştırma kurgusu üretmek.Hatta Lego’larımla farklı şekiller üretmek.
Bu üç noktanın kesişim yeri:
İnsan davranışları üzerine yazılmış/paylaşılmış bilgileri araştırmak. Bulduğum bilgileri hızlıca kendi veya yakın çevrem üzerinde test etmek. Son olarak yaptığım gözlem sayesinde içerik üretmek.
Kendi meaning’ini bulmak konusu düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Fakat bir yerden başlamak her zaman için iyidir. Yukarıdaki 3 basit soruyu kullanarak oyunlaştırma ile veriminizi arttırmak için küçük bir adım atabilirsiniz. Sonuçlarınızı veya destek istediğiniz konuları benimle paylaşabilirsiniz. Bana ulaşmak için [email protected] adresine mail atmanız yeterli olacaktır.
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey