E-ticarette Oyunlaştırma
Pandeminin etkilerinden biri klasik alışveriş alışkanlığının dijitale dönüşmesini hızlandırması oldu. Bu yükseliş kimseyi şaşırtmamış olmalı. E-ticarette fiziksel ticarete karşın oldukça fazla avantaja sahip olunabiliyor. Dükkan kiralamasından tutun da insan kaynağına kadar avantajları sayabiliriz. Bu nedenle şirketler online’a geçme konusunda yüksek motivasyona sahip. Ayrıca e-ticaret sayesinde şirketlerin müşterilerinin ilgi ve bilgilerinize kolay ulaşabilmesi, gelecek iş planları için fikir sahibi olmalarını hızlandırıyor. Böyle bir pazarın büyümesi hem pazara yeni oyuncuların dahil olması hem de pazarın içindeki oyuncuların birbiriyle mücadele içine girmesine sebep oluyor haliyle. Oyunlaştırma da bu mücadelede kendisinden yararlananlara pek çok avantaj sağlıyor.
Bu avantajlar nelerdir?
Müşteri ile Bağ Kurmak
Müşterileri ile bağ kurmak nasıl bir fayda sağlar? Birincisi marka müşterinin nazarında kredisini yükseltir. Ayrıca müşterilerin birer marka elçisi olmasını sağlar. Bu bağı oyunlaştırma ile kuran markalardan biri Heineken’dir.
Heineken Şampiyonlar Ligi kurumsal kimliğini spor ile özdeşleştiren bir markadır. Bu kimligi ile örtüşen Star Player isminde bir oyunlaştırma ile müşterilerine sadece maç izlerken içilen bir bira değil ayrıca maç hakkında fikirlerini paylaşabileceği bir marka olduğunun deneyimi yaşattı.
Bir penaltı, bir korner veya bir atak sırasında pozisyonun gol olup olmayacağını veya ne şekilde bir gol olabileceğini tahmin etmeye çalıştığınız bir deneyim. Bu linke tıklayıp oyunlaştırmanın videosunu görebilirsiniz.
Bu oyunlaştırmaya bir kaç özellik daha ekleselerdi. Mesela kazandığımız puanlarla indirimli bira siparişi verebilsek, satış yapmak için bir kanal daha yaratmış olurlardı.
Ülkemizde online alkol satışı yasak. Yine de buna benzer bir çalışmayı farklı alanlarda kullanmak mümkün olabilir. Mesela çok izlenen bir dizide sonraki sahnede oyuncuların hangi kombinleri giyeceği sorulabilir. Doğru bilenlere bir indirim ile o kombinler satışa sunulabilir. Özellikle insanların çift ekran kullanma alışkanlığına sahip olmasından dolayı böyle bir oyunlaştırma çalışması hedef kitle tarafından da oldukça kolay kullanılabilecektir.
Trendyol, Morhipo, Boyner gibi tekstil üzerine bilinirliği yüksek sanal pazar alanları ve Zara, Jack Jones, Levi’s gibi tekstil markaları böyle bir çalışmadan yarar sağlayabilir.
Sadakat
Günümüzde her konuda çok fazla seçeneğe sahip olduğumuz için sadakat kavramı giderek varlığını yitiriyor. TDK’ya göre sadakat “içten bağlılık” olarak tanımlanıyor. Neden bir tüketici e-ticarette bir markaya içten bağlılık duysun? Çeşitli sebepler sayabiliriz. Mesela fiyat avantajı, ticari güven, zamanında kargo, ürün iadesi, online mağazanın müşteri dostu arayüzü vs gibi en temellerini sıralayabiliriz.
Unutmamak gerekir ki eğer oyunlaştırmadan yararlanmak istiyorsanız öncelikle ürününüz/hizmetiniz kaliteli olmalıdır. Bahsettiğimiz temel altyapı sağlanmadan bir oyunlaştırma tasarımı yapmanın pek faydası olmayacaktır. Kargo ulaştırma taahhüdünü zamanında yerine getirmeyen bir e-ticaret sitesine oyunlaştırmanın yarar sağlaması zor olacaktır. Temel unsurlar bir araya getirildikten sonra diğer rakiplerden ayrılmak için oyunlaştırma oldukça faydalı olacaktır.
Sadakat için oyunlaştırmaya Kitapyurdu’nun çalışmasını örnek olarak gösterebiliriz. Bir kitap ve kitap ile ürünler satan online dükkan, ziyaretçilerinden ürün satın almaları dışında neler isteyebilir? Satın alınan ürünlere yorum yapmasını ve ürünleri puanlamasını isteyebilir.
Ürünleri satın alanlar ürünleri alıp kullanmış olduğuyla kalmıyor. Başka insanlarla da ürünlerin/hizmetlerin yaşattığı deneyimi paylaşabiliyor. Kitapyurdu size bu davranışları sergilemeniz için puanlar veriyor. Aşağıdaki görselde kazandığım puanları görebilirsiniz. Tek satın aldığım ürün kitap olduğu için kitap siparişlerim, onaylanan yorumlarım ve kitap puanlamalarım ile puanlar kazandım.
Kazandığım puanlar ile satıştaki ürünler arasından istediklerimi satın aldım.
Kitapyurdu’nun oyunlaştırması sadece bahsettiğimiz arzulanan davranışlar üzerinden tasarlanmadı. Ayrıca yorum yaparak, sipariş vererek, kitap puanlayarak kazanılan puanları satın da alabiliyorsunuz. Yani çeşitli itemler, silahlar satın alabildiğiniz online oyunlara benzer bir durum.
Böyle bir platformda kim para verir diye düşünürseniz. 1700’den fazla yorumu okuyup bu ürünün nasıl ilgi topladığını görebilirisiniz.
Kitapyurdu 2019 yılında 13 milyondan fazla ürün satarak başarılı bir sene geçirdi.¹ Kitap ve ilgili ürünler üzerinden tasarlanan bir oyunlaştırma ile Kitapyurdu pek çok kişinin kendisini tercih etmelerini sağlamaktadır.
E-ticarette oyunlaştırmanın kullanıldığı alanlar bu kadarla sınırlı değil. Sonraki yazılarımızda diğer konulara da değineceğiz.
Kaynak
1) https://webrazzi.com/2020/01/14/kitapyurdu-2019/
Alper Berber
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Oyunlaştırma: Oynayarak Başarmak