Eğitim ve Öğretimde Oyunlaştırma
Pandemiden sonra Türkiye’de eğitim ve öğretim 2021’in Eylül ayı ile yüz yüze yapılmaya devam ediyor. Vakaların yüksekliği ve günlük ölüm sayılarına bakınca ne kadar sağlıklı bir iş olduğunu tartışabiliriz. Öte yandan bir bilgisayarı ya da yeterli bir bilgisayarı olmayan çocuklar için de yüz yüze eğitimin başlaması elzem. Ayrıca ülkemizdeki internet hizmetlerinin zayıflığı da çocuklarımızı oldukça zorlamıştı.
Okullar açıldığında çok sevinirdim. Ancak bu sevincimin kaynağı öğretmenler ve edineceğim bilgiler değil arkadaşlarımdı. Eğitimin sisteminin neden genç dimağları edebiyattan felsefeye, tarihten coğrafyaya, matematikten kimyaya soğuttuğu bir tartışma konusu. Bu soğuma çok gencin potansiyelini kullanamamasına sebep oluyor. Bu sorunu aileler dışarıdan desteklerle aşmaya çalışıyor: dershaneler, özel dersler. Bu konuda ailelerin, çocukların hatta yetişkinlerin faydalanacağı eğitim ve öğretimde oyunlaştırma içeren uygulama önerilerinde bulunmak istiyorum.
Google’s Read Along
Bu uygulama ile ilkokul öğrencileri İngilizce başta olmak üzere dokuz dilde becerilerini geliştiriyor. Çocuklar bu uygulamada yabancı dilde hikayeleri yüksek sesle okuyor. Uygulamada Diya isminde bir sanal asistan bulunuyor. Eğer çocuklar hikayenin bazı bölümlerinde telaffuz zorluğu yaşarsa, Diya durumu fark ediyor ve yardımcı oluyor.
Çocuklar ilerledikçe becerilerini pekiştirebileceği oyunlar sunuluyor. Bu oyunlardan puan kazanabiliyor ve rozetler alabiliyor.
Scode – Eğlenerek Yazılım Öğreten Uygulama
Çağımızın en önemli becerilerinden birisi yazılım geliştirme. Ne iş yaparsanız yapın en temel düzeyde yazılım becerisine sahip olmak iş hayatında olmazsa olmazlardan biri olacak. Çalıştığınız platformlarda bir düzenleme, bir değişiklik yapmak isterseniz, birilerinin hizmetini beklemeden kendiniz bunu çözebilecek kadar yazılım bilmeniz gerekecek. Bu sebeple günümüzün çocuklarına yazılım eğitimini vermek İngilizce öğretmek kadar önemli bir hale geldi.
Ülkemizde yazılım bilenler kolaylıkla yurtdışına gidiyor. Haliyle bu konuda eğitim verecek kişi bulmak da zor oluyor. Bu noktada Scode devreye giriyor: İnsanların ilgisini çeken konular üzerinden kullanıcılara yazılım öğreten bir oyunlaştırma dahil bir uygulama. Scode savaş, futbol, bilim, uzay, makyaj, mutfak gibi konuları kullanmaktadır. Ayrıca Scode bir Türk girişmidir.
Quizlet
Quizlet’ı kullanan öğrencilerin %90’ı daha yüksek notlar alıyor, yazıyor websitesinde.
Quizlet flash cardlar ile öğrencilerin bilgilerini pekiştirmesini sağlıyor. Ayrıca biyoloji, kimya, bilgisayar bilimi, yerbilim, mühendislik, tıp, fizik, yer bilimi, genel kültür, spor, video oyunları, aşçılık vs. gibi pek çok konuda hazırlamış oldukları cardlar hazır olarak sistemlerinde bulunmakta. Uzun zamanlarınızı bu kartlarla geçirip pek çok konuda bilginizi artırabilirsiniz.
Yayındaki Fotoğraf
Azniv Stepanian, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Alper Berber
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Oyunlaştırma: Oynayarak Başarmak