Eisenhower Matrisi ve Oyunlaştırma
Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri de doğru zaman yönetimi yapmanın oldukça zor olmasıdır. Bir çok kişi zamanını daha verimli kullanabilmek adına farklı yöntemlerden yararlanıyor. Kimine göre bu yöntemler başarılı kimine göre değil; ama önemli olan nokta yeni bir şeyler deneyerek topladığımız geri bildirimlerin sonucunu çıkartarak bizim için en iyi olanı keşfetmektir.
Eisenhower Matrisi
Eisenhower matrisi zaman yönetimi konusunda birçok kişi tarafından bilinen yöntemlerin başında gelmektedir. Dwight D. Eisenhower’ın bulduğu matrisi kısaca özetlemek gerekirse; koordinat sistemini 4’e bölerek yapılması gerekenleri “acil – önemli, acil değil – önemli, acil – önemli değil, acil değil – önemli değil” olarak ayırmaktadır.
Acil – Önemli
Hemen çözülmesi gereken, iş listesinde en tepede yer alan görevlerdir.
Acil Değil – Önemli
Uzun vadede geleceğiniz için iyi olabilecek veya fark yaratacak işlerdir. Doğru planlanarak yapılması gerekmektedir.
Önemli Değil – Acil
Genellikle iş arkadaşlarınızın veya başkalarının sizden yapmanızı istedikleri işlerdir. (E-postaya geri dönme, telefon cevap verme vb.)
Önemli Değil – Acil Değil
Yaparsanız iyi olacak ama yapmazsanız da hayatınızda çok fazla değişikliğe yol açmayacak görevlerdir.
Detaylı bir Eisenhower matrisi için Harvard Business Review’un İş Geliştirme ve Önceliklendirme Sorunsalı başlıklı yazısına bakabilirsiniz.
Eisenhower matrisi zaman yönetiminde başarılı olabiliyorsa, oyunlaştırma projeleri için kullanıldığı zaman da başarılı olabilir mi?
Oyunlaştırma
Önceki yazılarımızda da bahsettiğimimiz gibi oyunlaştırma kişilerde davranış değişikliği oluşturmayı hedefleyen bir metodolojidir.* Bu yüzden oyunlaştırma projesine başlamadan önce yapılması gereken en önemli şey, güçlü ve doğru bir analizdir.
Oyunlaştırma projesinde ulaşılmak istenen hedef belirlendikten sonra, o hedefe neden ulaşılmadığını tespit etmek için alt davranış analizi yapmak elzemdir. Alt davranışları analiz ederken de iki gruba ayırmak faydalı olacaktır.
Bunlar;
- Hangi davranışı göstermeye başlarsak hedefe yaklaşırız?
- Hangi davranışları durdurursak hedef yaklaşırız
Davranışları belirleyip gruplandırdıktan sonra Eisenhower matrisi referans alarak hangi davranışın hedefe en hızlı şekilde ulaştıracağını ve/veya en fazla faydayı sağlayacağını tespit edebilirsiniz.
Belirlediğiniz her davranışın geri dönüşü eşit olmayacaktır. Bazı davranışlar size diğerlerine göre daha fazla katkı sağlayacak ve hedefinize ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Bazıları ise değiştirmesi uzun sürecek ve size uzun vadede geri dönüş sağlayacak davranışlardır.
Eisenhower matrisini referans alırsak Acil – Önemli olan davranışlar hedefe en çok yaklaştıracak olanlar olmalıdır.
Acil değil – önemli olanlar ise size uzun vadede fayda sağlayacak ama değiştirmesi zor olan davranışlar olmalıdır.
Önemli değil – acil kategorisine giren davranışlar, basit oyunlaştırma kurguları ile çözebileceğiniz davranışlar olmalıdır. Hızlıca test edip sonuçları görerek ilerlemek istiyorsanız önemli değil – acil kategorisindeki davranışlardan başlamanızı tavsiye ederiz.
Önemli değil – acil değil olarak belirlediğiniz davranışlar ise üzerinde çok durmanıza gerek olmayan davranışlardır.
Davranışları önceliklendirdikten sonra sizin için acil – önemli veya önemli değil – acil olarak belirlediğiniz davranış üzerine basit bir oyunlaştırma kurgulayarak doğru analiz yapıp yapmadığınızı hızlıca test dahi edebilirsiniz.
Farklı bir analiz metodu için bizimde oyunlaştırma projelerinden önce kullandığımız GameStorm‘a bakabilirsiniz.
*
Oyunlaştırma
Oyunlaştırmaya Giriş
Oyunlaştırma Ne Değildir?
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey