Etkinlik Oyunlaştırması “FeedWall”
Oyunlaştırma denildiğinde akıllara öncelikle İK, iş geliştirme, satış, pazarlama, eğitim, müşteri bağlılığı gibi alanlarda motivasyonu artırmak için üretilmiş dijital ürünler gelmektedir. Öte yandan etkinlik oyunlaştırması dijital olmalı diye bir şey yoktur. Oyunlaştırmanın dijital alanlarda çok kullanılması ve artık her şeyin dijitale evrilmesi bunun en büyük sebeplerindendir.
Esasında bir oyunlaştırma projesi yapmak için S.M.A.R.T. hale getirilmiş amacı, oyunlaştırma içerisinde bizi amaca ulaştıracak “challenge”ları, oyunlaştırma ile değiştireceğimiz davranışları ve hedef kitlenin motivasyon kaynaklarını net olarak biliyor olmak başarılı bir oyunlaştırmanın ilk adımını atmak demektir.
Türkiye’nin İlk Oyunlaştırma Zirvesi
2017 yılında Gamification Turkey tarafından, Türkiye’de ilk defa bir oyunlaştırma zirvesi gerçekleştirildi. BrandNewGame Turkey olarak etkinliğe “Gold Sponsor”lukla destek olduk. Bir oyunlaştırma zirvesinde her şey istenildiği gibiyse, bir oyunlaştırmanın yapılması gerekli olmaz diye düşünmekteydik.
Oyunlaştırma yapmış olmak için oyunlaştırma yapmak, etkinlikte oyunlaştırmayı bir süs bitkisi gibi de gösterebilirdi. Ama amacınızı olabildiğince derinleştirdiğinizde, daha fazla ve başarılı geri dönüş elde etmek için kitlenizden farklı davranışlar sergilemesini bekleyebilirsiniz ve bu da sizi oyunlaştırma kullanmaya itecektir.
Gamification Turkey Summit 2017’nin gerçekleşmesinin en temel amaçları sırasıyla aşağıdaki gibidir.
- Türkiye’de oyunlaştırma ile ilgili yanlış algıları düzeltmek.
- Oyunlaştırmanın daha çok bilinmesini sağlamak.
- Oyunlaştırmanın en kaliteli şekilde uygulanmasını sağlamak
- Oyunlaştırmayı denemek isteyen ancak emin olmayan kuruluşlara denemeleri için cesaret vermek.
Peki bütün bu amaçlara baktığınızda sizce ortak gereklilik nedir?
Bilgidir. Çünkü bilgi olduğunda yanlış algılar düzelir. Ondan sonra, kaliteli uygulamalar yaratacağı geri dönüşler ile oyunlaştırmanın daha çok bilinmesini sağlar.
Sonuç olarak başka firmaların da oyunlaştırmadan yararlanması sağlanır ve her şey daha iyi ve eğlencelisi için oyunlaştırılır.
Etkinlikte konuşma yapan oyunlaştırma guruları, oyunlaştırmayı kurumlarında tecrübe etmiş yöneticiler ve oyunlaştırmanın insan beyni ve psikolojisi ile alakasından bahseden akademisyenler yer aldı. Biz de bilginin en fazla öğrenilmesini sağlamak için etkinlik için bir oyunlaştırma tasarımı yapmak istedik. Kullanabileceğimiz birçok online ürünü araştırıyor ve etkinliğe özel oyunlaştırılmış bir dijital uygulama yapıp yapmama arasında fikirler üretirken GameStorm’da yaptığımız gibi neden duvar ve post-itleren oluşan bir tasarım yapmayalım diye düşündük.
FeedWall’u Nasıl Yaptık?
Etkinliğe katılan herkesi 12 farklı gruba ayırdık. Her bir gruba bir hayvan ismi verdik (Papağanlar, Aslanlar, Zebralar gibi). Etkinliğe katılanların yaka kartına hangi gruptan olduğunu gösteren avatarları (hayvan resimlerini) koyduk. Böylelikle katılımcılar hangi gruba ait olduklarını kolayca anlayabildiler.
Etkinliğin sonunda da konuşmacılarımız duvarları gezip, yazılanları okuyarak, takımları puanladılar. En çok puanı kazanan takım BrandNewGame Turkey’den ücretsiz eğitim kazandı. İlk kez bir summit’i oyunlaştırmış olduk. Dolayısıyla bizim için çok öğretici bir deneyim oldu.
Her grup için bir duvar veya pano hazırladık.
Etkinlik alanının her yerine dağıttığımız post-itlere konuşmacıların sorularına cevaplarını ve konuşmalar ile ilgili değerli gördükleri şeyleri yazmalarını istedik. Daha sonra da yazdıkları takım duvarlarına yapıştırmalarını istedik.
Ayrıca katılımcılarımızı sadece kendi duvarları ile ilgilenmemelerini başka duvarları gezerek konuşmalarda kaçırmış olabilecekleri bir detayı tekrar yakalayabileceklerini ve başkalarının bir durum hakkındaki görüşünün kendilerinde farklı bir vizyon yaratabileceğinden bahsettik.
500’ün üzerinde post-it duvarlara yapıştı. Yüzlerce insan bunları okudu ve birbirlerinden öğrendiler. Sonuç olarak, o gün katılımcılar zirveden mümkün olan en fazla bilgiyi aldı.
Aslında ”Konuşan Duvarlar”a geri bildirimleri çok olumlu bir oyunlaştırma MVP’si de diyebiliriz. Şu an adını FeedWall olarak değiştirdik ve farklı etkinlikler için de kullanma hazırlıklarına başladık. Her etkinlik için FeedWall’u ihtiyaca ve uygunluğa göre yeniden tasarlayabileceğiz.
Gamification Turkey Summit 2017’de oyunumuzu oynayan herkese tekrar teşekkür etmek istiyorum. Ve 15 Aralık 2017 tarihinde bizden eğitim kazanan “Papağanlar” grubunu da tekrar tebrik ederim. Ve etkinlik oyunlaştırması için destek olan tüm arkadaşların ellerine sağlık.
Alper Berber
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Oyunlaştırma: Oynayarak Başarmak