Game ve Play Arasındaki Fark
Game ve play kelimelerini Türkçeye oyun olarak çeviriyoruz. Fakat oyun dünyasında “game” ve “play” kelimeleri birbirlerinden çok farklı iki anlam taşımaktadır. Bu farkı daha iyi anlayabilmek için iki kelimenin köküne ve anlamına bakmak faydalı olacaktır.
Play
Play kelimesi Antik Yunanca’daki “Paidia” kelimesinden türemiştir. “Paidia” kelimesi Antik Yunanca’da, “Amacı olmadan sadece eğlenmek için yapılan aktiviteler” için kullanıyor. Başka bir deyişle Play’in bir kazananı ve ya kaybedeni yoktur, sadece eğlenmek ve güzel vakit geçirmek için yapılan aktivitelerdir.
Sahillerde gördüğümüz kumdan kale yapan çocuklar buna güzel bir örnektir. Çünkü kumdan kale yaparken uyulması gereken herhangi bir kural yoktur. Bu yüzden eylemin amacı sadece eğlenceli vakit geçirmektir. Yani “play” eylemini gerçekleştirmek.
Game
Game kelimesi ise “Ludus” kelimesinden türemiştir. “Ludus”un anlamı, “belirli kurallar çerçevesinde bir amaca ulaşılmaya çalışan oyundur“. Game’de play’in aksine kazanan ve kaybeden vardır. Game’de oyun alanı ve oyun kuralları bellidir.
Game kelimesi play’e göre daha ciddi bir aktivitedir. Oyuncunun Game’de sınırlara ve kurallara uyarak belirlenen amaca ulaşması gerekmektedir. Eğer oyuncu game’nin kurallarına ve sınırlarına uymazsa, o “game” olmaktan çıkar ve başka bir “game” veya “play” aktivitesine dönüşür.
Basketbol oyunu düşünün, oyun kuralları gereği topa ayakla müdahalede bulunmak yasaktır. Basketbol oyunun kuralları sana, sadece ellerini kullanarak topa müdahale edebileceğini söyler. Eğer oyunda ayak kullanılırsa kural dışı bir hareket yapılmış olur. Fakat biz basketbol oyununun kurallarını değiştirerek ayakla oynanan bir oyun haline getirebiliriz. O zaman oynadığımız oyun artık basketbol olmaktan çıkar ve farklı bir oyun olur.
Game’in kuralları değiştirilemez veya kaldırılamaz, kurallar keskin şekilde belirlenmiştir. Bu kurallara uymayıp, kuralların dışına çıkarsan oynadığın “Game” farklı bir Game olur.
Özetlemek gerekirse “Game ve Play”i ayıran en belirgin nokta, birinin kurallarının ve amacının olması (game), diğerinin ise kurallarının ve amacı olmadan sadece eğlence için yapılmasıdır (play). İkisinin ortak noktası ise gönüllük esasına dayanarak yapılmasıdır.
Oyun konusu ilginizi çektiyse oyunlar hakkında daha fazla bilgiye sahibi olmak için blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Oyunlardan hayatımız için nasıl yararlanacağımızı öğrenmek için Gamification Academy’nin Fundamentals of Gamificatioin eğitimine katılabilirsiniz. Eğitimi buradan inceleyebilirsiniz.
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey