Hızlı Dönüşüm Döneminde Oyunlaştırma
İnsanlık tarihi boyunca her yeni nesil daha hızlı dönüşümlerin gerçekleştiği bir çağda yaşadı. Bireyler ve kurumlar olarak hayatta kalabilmemiz için çağımızın sürekli değişen durumlarına uyum sağlamamız gerekti. Bu değişimler bazen devrimsel bazen ise evrimsel şekilde ilerleyebiliyor.
Pandemi öncesi birçok organizasyon evrimsel bir şekilde değişimlerini gerçekleştiriyordu. Fakat yaşanan Covid-19 salgını ile birlikte evrimsel dönüşüm hızı hayatta kalmamız için yetersiz olmaya başladı. Artık bir anda devrimsel (hızlı ve keskin) şekilde dönüşmemiz gerekti. Bu durum, birçok kurumda ve kişide adaptasyon sorunu yaşanmasına neden oldu.
Dönüşüm sırasında yaşanan adaptasyon sorunları her zaman için bilerek veya isteyerek (kötü niyetli şekilde) gerçekleşmeyebiliyor. Kişiler farkında olmadan da dönüşümlerin önünde direnç gösterebiliyorlar.
Kişiler eski iş yapış şekillerinin en iyi yöntem olduğunu veya yeni iş yapış şekline alışana kadar çok fazla vakit kaybedeceğini düşünerek direnç gösterebiliyorlar. Ya da yeni yetkinlik kazanmak insanlara zor geldiği için dönüşüm önünde bilinçli şekilde ayak direyebiliyorlar.
Bilinçli veya bilinçsiz şekilde direnç gösterseler de her ikisinin temelinde insan davranışı, yeni alışkanlıklar ve psikoloji gibi etkenler yer almaktadır. Bu noktada da dönüşüm döneminde oyunlaştırma önem kazanıyor.
Dönüşüm ve Oyunlaştırma
Oyunlaştırma sadece oyun öğelerini kullanarak insanlarda eğlence hissiyatı yaratan bir yöntem olarak düşünülmemelidir. Oyunlaştırma kişilerin süreçlere içsel motivasyonu yüksek şekilde dahil olup, süreç boyunca yaptığı “şeylerden” keyif aldığı, farkında bile olmadan eğlenceli şekilde zincirlerini kırarak kendi potansiyellerini geliştirebilecekleri süreçler yaratmaktadır. Aslında oyunlaştırmayı kısaca “kişinin zincirlerini kırarak eğlenceli bir şekilde kendini geliştirdiği” bir süreç olarak tanımlayabiliriz.
Dönüşümün gerçekleşmesi için olması gereken en önemli nokta da kişilerin konfor alanlarından çıkarak yeni yetkinlikler kazanması, kendilerini geliştirmesi ve kendisine yavaşlatabilecek olan alışkanlıklar zincirinden kurtulmasıdır.
“Oyunlaştırma kişilerin zincirlerini kırarak eğlenceli bir şekilde kendilerini geliştirmelerini ve potansiyellerini geliştirmesini nasıl sağlıyor?” sorusu aklınıza gelmiş olması normal. Bu noktada oyunlaştırma biliminsanlarının ortaya çıkardığı ampirik ve bilimsel modellerden yararlanıyor. Bir oyunlaştırma tasarımı yapmak sadece oyun öğelerinin gelişi güzel şekilde süreçlere adapte edilmesi demek değildir. Oyunlaştırma bu bakış açısından çok daha bilimsel bir yaklaşım gerektiriyor.
Dönüşümlerinizde oyunlaştırma kullanarak çalışan engagement’ını nasıl arttırabileceğinizi deneyimleyerek öğrenmek için Fundamentals of Gamification eğitimimize katılabilir veya blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey