Takım Çalışması
Şirketlerin hedefine ulaşabilmesi, bütün çalışanlarının/ekiplerin senkronize şekilde çalışmasına bağlıdır. Eğer departmanlar uyum içerisinde çalışamazlarsa, şirketlerin hedeflerine yaklaşması oldukça zorlaşır. Çünkü organizasyonlar ancak iyi bir takım çalışması ile hedeflerine en hızlı şekilde ve emin adımlarla ilerler.
Birçoğumuz takım oyunları oynamışızdır. Oynadığımız oyunlarda takım halinde hedefe doğru ilerlerken bir takım arkadaşınızın görevini yerine getirmediğini düşünün. Bu durum bütün takımı etkiler. Hatta takım olarak başarısız olmanıza sebep olur. Aynı şekilde şirketlerde de takımın veya departmanın yaşadığı bir sorun bütünü etkileyebilir. Hatta şirketin hedefinden ulaşamamasına sebep olabilir.
Organizasyonlarda takım (departman) oyuncularının yaşadıkları senkron uyumsuzluğu, kısa vadede çok bir soruna neden açmıyor gibi gözükebilir. Fakat uzun vadede büyük hasarlara oluşmasına neden olabilir.
Peki oyunlardaki takım çalışması modellerini organizasyonlarımıza uygulasak nasıl olur? Çünkü oyunlar birbirlerini hiç tanımayan insanlardan güçlü takımlar oluşturmayı başarabilen yapılardır. Bu nedenle öncelikle oyunlardaki takım çalışması modellerine bakmamız faydalı olacaktır.
Oyunlardaki takım çalışma modellerini ikiye ayırabiliriz.
Takım Çalışması Modelleri
Simetrik Takım Çalışması
Oyuncuların, ortak hedefe doğru aynı aksiyonların yaptığı oyunlardır. Kısacası bütün takım üyeleri aynı özelliklere ve yeteneklere sahiptir.
Simetrik takım oyunlarını aynı departmanda çalışan kişiler olarak düşünebilirsiniz. Bütün çalışanlar benzer özelliklere ve yetkinliklere sahiptir. Ortak hedefe doğru bir takım halinde çalışarak ilerler.
Asimetrik Takım Çalışması
Her bir oyuncunun takım içerisinde farklı bir görevi vardır. Bu yüzden oyuncular kendine has özel yeteneklere sahiptir. Fakat takım olarak ortak hedefe ulaşılabilinmesi için herkesin uyumlu bir biçimde çalışması gerekir. Kısacası ortak hedefe ulaşmak için her oyuncunun özel yeteneklerini kullanması gerekir.
Asimetrik takım oyunlarını da farklı departmanlar olarak düşünebilirsiniz. Şirketlerde bir çok farklı departman vardır ve şirketin hedefine ulaşabilmesi için bütün departmanların uyumlu çalışması gerekir. Bir departman başarısız olduğunda sadece departman değil bütün şirket bu başarısızlıktan etkilenir ve şirket hedefine ulaşamaz.
Şirketlerin ve oyunların en önemli öğeleri insanlardır. Bu yüzden bu iki yapı benzerlik gösterir. Çünkü insanın olduğu her yerde ortak çalışma prensipleri benzerlik gösterir. Takım çalışmasında oyunların şirketlerden tek farkı, insanların oyunlarda takım olup birlikte çalışmaya gönüllü olmasıdır.
Oyunlar birbirini hiç tanımayan insanları dahi bir araya getirerek başarılı takımlar yaratabiliyorsa şirketler bunu neden yapamasın? Şirketler, oyunların güçlü yanlarını kullanarak daha verimli ve başarılı işler çıkartabilirler. Fakat bunu yapmamayı tercih ediyorlar. Bu yüzden şirketlerin tek yapması gereken şey; oyunların ve şirketlerin benzerliğini fark ederek, oyunların güçlü yanlarını kullanmaktır.
Şirketlerin ve oyunların ne kadar benzer yapılar olduğunu daha iyi anlamak ve oyunların güçlü yönlerini kurum içerisindeki projelerde kullanabilmek için uluslararası sertifikalı eğitimlerimize katılabilirsiniz. Eğitimlerimiz ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
*Kaynak: Game, Design and Play (Colleen Macklin, John Sharp) (2016, Pearson Education Inc.)
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey