Toplantılarınızı Gamify Etmenin Yolları
Toplantılarda genellikle kısa sürede belirli konular hakkında bir karar verilmesi gerekir. Fakat çoğunlukla verilen karar devam toplantısının ne zaman yapılacağı oluyor. Toplantı iyi bir şekilde facilite edilmediği zaman bir sonuca ulaşmak neredeyse imkansız hale geliyor. Toplantılarınızda bir sonuca ulaşmak için toplantıları gamify edebilirsiniz. Böylelikle hem facilitasyonu kolaylaştırır hem de toplantıları eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere toplantılarınızı gamify ederken rahatlıkla kullanabileceğiniz fikirlerden bahsedeceğim.
Oyunlaştırma Fikirleri
Başlangıç
Başlangıçta konuşacağınız konuları hızlı bir şekilde önem sırasına koymakta faydalı olacaktır. Böylelikle toplantının gündemini ve akışını belirlemiş olursunuz. Aynı zamanda toplantıda konuşulacak konularla alakası olmayan katılımcıların zaman kaybı yaşamasının da önüne geçersiniz.
Peki, önemli konuları belirleme veya sıraya koyma sürecini nasıl gamify edebilirsiniz?
Puanlama
Puan, en yaygın kullanılan oyun mekaniklerinden biridir ve kolaylıkla bir çok süreçte kullanabilirsiniz.
Bu fikirde katılımcıların iki* dakika içerisinde konuşmak istediği konuları belirlemesi gerekmektedir. Katılımcılardan iki dakika içerisinde belirlediği konu başlıklarını post-itlere yazarak “Konu Duvarı”na yapıştırır.
Post-itler “Konu Duvarı”na yapıştırıldıktan sonra, katılımcıların beş dakika içerisinde bütün konu başlıklarına bakarak 1 ila 10 arasında puan verir.
Beş dakikanın sonunda fasilitatör, konuları aldıkları puanlara göre sıralayarak, toplantıda konuşulması gereken önemli konuları belirler.
Böylelikle, en yaygın olarak kullanılan oyun mekaniğini ile yedi dakika gibi kısa bir sürede toplantının gündemini ve akışını belirlemiş olursunuz.
Bilirkişi
“Bilirkişi” fikrinde devam toplantılarının nasıl daha verimli hale getirebileceğinizden bahsedeceğim.
Toplantı sırasında katılımcıların konu hakkındaki fikirleri diğer katılımcılar tarafından puanlanır. Toplantı veya konunun sonunda konuştuğu konu hakkında en yüksek puanı toplayan kişi o konunun “Bilirkişi”si olarak seçilir. Bir sonraki konu ile alakalı toplantıyı konunun “Bilirkişi”si fasilite eder.
Böylelikle, çok basit bir şekilde konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olan kişileri belirleyebilirsiniz. Ek olarak, bir sonraki toplantıda “Bilirkişi” olan katılımcıya süreci yönetme (özerklik) şansı tanıyarak, içsel motivasyonunu oluşması sağlayabilirsiniz.
Konuşma Hakkı
Bütün katılımcılara konuşulacak her konu hakkında ilk olarak beş defa söz alma hakkı verilir. Katılımcıların kendisine verilen beş söz hakkını en iyi şekilde değerlendirmesi gerekmektedir. Konu hakkındaki, söz hakkını kullanıp, bitiren kişi sıranın tekrardan kendime gelmesi için sonraki konuyu beklemesi gerekmektedir. Fakat katılımcı konu hakkında gerçekten doğru olduğunu düşündüğü ve inandığı şeyleri güzel bir şekilde açıklarsa, konu başlığında ek bir konuşma hakkı daha kazanır. Burada ek konuşma hakkı facilitatör tarafından verilir.
“Konuşma Hakkı” yöntemiyle toplantılarda ortaya çıkabilecek kaosları ve gereksiz tartışmaları engelleyebilirsiniz. Konu hakkında gerçekten sağlam temellere dayanan fikirler konuşarak konuyu hızlı bir şekilde karara bağlayabilirsiniz. Böylelikle vakit kaybının da önüne geçmiş olursunuz.
Süreçlerinizde gamificationı nasıl kullanacağınızı daha iyi öğrenmek için Gamification Academy’nin Fudamentals of Gamification eğitimine katılabilirsiniz. Eğitim hakkında detaylı bilgiye ve katılımcı yorumlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Gamification hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Ek açıklama: *: İki dakika olma sebebi: Akla ilk gelen konu(lar) en önemli konulardır. Zaman uzadıkça farklı konular düşünülmeye başlanır ve kafa karışıklığı yaşanır. Bu yüzden iki dakika önemli konuları belirlemek için ideal bir süredir.
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey