Oyunlaştırma ve Yapay Zeka
Günümüzdeki ekonomik koşullar nedeni ile çoğu organizasyonun gündemini verimlilik artışı oluşturuyor. Ekonomide yaşanan darboğaz kurumların daha az kişile daha değerli ve hızlı iş çıktısı üretmeye itiyor.
Organizasyonlar daha verimli çalışma ortamları için ise birçok yeni teknolojilerden ya da metodolojiden yararlanıyorlar. Mesela Oyunlaştırma ve Yapay Zeka bunlardan en öne çıkanlardır.
Oyunlaştırma ve Yapay Zeka çok fazla bir arada kullanılmasa da, ikisinin de ayrı ayrı kullanımı giderek artmakta. Oyunlaştırmanın temeli olan oyun tasarımında ise Yapay Zeka uzun yıllardır kullanılıyor.
Dijital oyuncuların (Gamerlar) Yapay Zeka ile oyunlar arasındaki bağlantıyı hızla kurabileceğini ve herhangi bir girişe ihtiyaç duyacaklarını düşünmüyorum. Yine de kısa olarak bahsetmekte fayda var.
Oyun ve Yapay Zeka
Yapay Zeka‘nın oyunlarda insanlara karşı ilk meşhur zaferini 1997 yılında kazandığını söyleyebiliriz. Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov, IBM’in geliştirdiği Deep Blue’ya yenildiği zaman oyunlardaki Yapay Zeka’nın gücü ve önemi kanıtlanmış oldu.
Oyun sektörünün gelişimi ile oyunlardaki Yapay Zeka kullanımı da giderek artış gösterdi. Yaygın olarak oynanan Birinci Şahıs Nişancı (First Person Shoter) oyunlarının çeşidi çoğaldıkça Yapay Zeka kullanımı da yükselişe geçti. Birinci Şahıs Nişancı oyunlarında bilgisayara karşı oynadığınız zaman rakiplerin çoğu Yapay Zeka tarafından yönetiliyor. Mesela Counter Strike oyunundaki “bot”lar. Birinci Şahıs Nişancı oyunlarındaki Yapay Zeka oyuncuları oyun içerisindeki “yapay çatışma”larını oluşturarak oyuncuların Akışa (Flow Theory) girmesini kolaylaştırıyor. Böylelikle oyunlardaki katılım (engagement) artış gösteriyor. Yani bilgisayar/konsola karşı oynanan oyunlardaki eğlenceyi oluşturan etken Yapay Zeka‘dır.
Not: Farklı spor oyunlarında da (Fifa, Pes, NBA2K, vb.) bilgisayara/konsola karşı oynadığınız zaman rakipleriniz “Yapay Zeka” tarafından kontrol ediliyor.
Oyunlaştırma ve Yapay Zeka
Oyun tasarımında Yapay Zeka çok uzun zamandır kullanılmasına rağmen Oyunlaştırma tasarımında pek fazla kullanılmıyor. Fakat günümüzde Oyunlaştırma ve Yapay Zeka ekonomik krizden çıkmak için kullanılabilecek güçlü bileşenlerden biri durumunda.
Oyunlaştırma ve Yapay Zeka‘yı organizasyonların hızlı uygulayabilecekleri alanların başında eğitim gelmektedir. Kurumlar daha verimli çalışma yöntemlerini çalışanlarının içselleştirmesi için çok çaba sarf ediyorlar. Fakat süreç sonunda yeni yöntem istenilen derecede benimsenmemiş olabiliyor. Bu noktada oyunların ve Yapay Zeka‘nın uzun yıllardır yaptığı iş birliğini Oyunlaştırma ile iş ortamına kolaylıkla taşıyabiliriz. Böylelikle istenilen oranda içselleştirme kurum içerisinde rahatlıkla oluşturulabilir.
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey