Home Office ve Verimlilik Seviye I
Dünyada meydana gelen son gelişmeler ile birlikte iş hayatımızda da büyük kırılmalar gerçekleşiyor. Önceden şirketler “home office” çalışma tarzına sıcak bakmazdı. Şu an Corona virüs ile birlikte birçok şirketin önceliği oldu.
Öncelikle oyunlaştırma insan odaklı bir metodolojidir. Oyunlaştırmada önemli olan kişinin yapılması gereken şeyi isteyerek (motivasyonla) yapmasıdır. BrandNewGame olarak kişiler “home office” çalışma sistemine geçmek istiyorsa geçmeleri gerektiğini düşünüyoruz ve destekliyoruz.
Bu yazıda home office’te faydasını göreceğiniz basit oyunlaştırma kurgularından bahsedeceğiz. Evden çalışma verimliliğini arttırabilecek farklı oyunlaştırma yöntemlerini, yazı serisi halinde bahsetmeye devam edeceğiz.
Not: Oyunlaştırmada en önemli unsur insan (hedef kitle) olduğu için yazıda bahsedilen oyunlaştırmalar herkes için başarılı şekilde uygulanamayabilir. Kurgularda kendinize göre küçük değişiklikler yapabilirsiniz.
Progress Bar
Birçok oyunda ve oyunlaştırmada sıkça karşımıza çıkan oyun öğelerinden biri olan progress bar (ilerleme çubuğu) evdeki verimliliğinizi ölçmenize de yardımcı olacaktır.
Progress barınızı oluşturmak için kağıt, kalem veya basit şekilde Excel tablosu kullanabilirsiniz. Benim tavsiyem ilk başta kağıt ve kalem kullanmanız yönünde.
1980’lerde geliştirilen zaman yönetim tekniği Pomodoro ile progress bar öğesini beraber kullanıp günlük işlerinizi hızlıca oyunlaştırabilirsiniz. Progress barınızı da çeşitli yöntemlerle görselleştirebilirsiniz. Örneğin 5×8 cm boyundaki bir kağıdı 6 eşit parçaya bölün. Böylelikle ilk progress barınızı oluşturdunuz.
Pomodoro Tekniği: 25 dakika çalışma 5 dakikalık ara olarak periyotlar halinde ilerleyen bir çalışma tekniğidir.
Evde çalışırken her tamamladığınız 25 dakikalık çalışma süresi için progress bar’ınızdan bir bölüm doldurun. Her doldurduğunuz yer için 5 dakikalık küçük mola ödülünüzü kullanmayı ihmal etmeyin. Progress barınızın tamamını doldurup hedefinize ulaştığınız zaman artık küçük ödül yerine kendinize biraz daha büyük bir ödül verebilirsiniz. 🙂
İlk Progress Bar’ınızı 6 bölümden oluşturabilirsiniz. İlk başta 6 bölümden oluşan Progress bar size çok fazla veya az geliyorsa sayıyı kendinize göre değiştirebilirsiniz. Ve diyelim ki ilk hedefiniz öğleden önce ilk seviyeyi (Level 1) tamamlamak olsun.
Zamanla 6 bölümlük progress bar sizin için basit ve kolay ulaşılabilir bir hedef olmaya başladığı zaman Akıştan (Flow Theory) çıkmamak için progress barınızın seviyesini arttırabilirsiniz. 6’dan 7’ye 7’den 8’e gibi.
Progress Bar ile performansınızı kolayca ölçüp gözlemleyebilirsiniz.
Ben bu yazıyı yazarken kendi progress barımdan 2 bölümü doldurdum ve ilk ödül olarak da kendime kahve yapmayı tercih ettim. 🙂
Yazının başında belirttiğim gibi oyunlaştırmada en önemli unsur insandır. 25 dakikalık süreleri odağınız için çok fazla veya çok kısa görebilirsiniz. Bu yüzden her bir aralığın doldurulması için çalışmanız gereken zamanı kendiniz belirlemelisiniz.
Kubilay Kecin
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Gönüllü @Gamification Turkey