İnsan Kaynaklarında Oyunlaştırma
İnsan kaynaklarında oyunlaştırma projeleri kurumlar içerisinde sıklıkla kullanmaktadır. Şirket içi oyunlaştırmalarda hedef kitleyi genellikle şirket çalışanları oluşturmaktadır. Bu oyunlaştırmalarda insan kaynakları departmanları oyunlaştırma uygulamalarının çıkış noktası olmaktadır.
İnsan kaynaklarında, oyunlaştırma ile ilgili pek çok konu başlığı vardır. Bu konu başlıklarında öne çıkanlar: işe alım, işe alımda adayların yetkinliklerini belirlemek, yetenek avı, çalışan eğitimi, şirket değerlerinin içselleştirilmesi, iş güvenliği kuralları, şirketin kültür ve kurallarını içselleştirmesini sağlamak ve çalışanların çalıştıkları kuruma daha bağlı olmasını sağlamaktır.
Çalışan bağlılığına (employee engagement) değinirken bir çok farklı başlıktan bahsedebiliriz. Bunlar çalışan bağlılığını etkileyen faktörlerdir ve her birisi oyunlaştırma uygulanabilecek alanlardır. Çalışanların birbirleri ile iletişimini kuvvetlendirmek, çalışanlara doğru zamanda doğru geri bildirimi vermek, şirket içindeki kariyer yolunu bilmek, çalışanlara hak ettikleri övgüyü vermek ve çalışanların çalıştıklara yere bağlılıklarını artırmaktadır.
Bu amaçlarla yapılan bütün oyunlaştırma çalışmalarına insan kaynaklarında oyunlaştırma örnekleridir.
1) Nationale-Nederlanden Values Challenge:
Nationale-Nederlanden’a yapmış olduğumuz proje insan kaynaklarında oyunlaştırmaya bir örnektir.
Nationale-Nederlanden, ING Bank’tan ayrıldıktan sonra kendi kurumsal değerlerini paydaşlarının içselleştirmesini istedi. Bu amaçla NN Values Challenge isimli oyunlaştırma projesini ürettik.
NN Values Challenge’da şirket içerisine karşılaşabileceğiniz durumlarda nasıl davranacağınızı oyundaki aksiyon kartları ile deneyimliyorsunuz. Size yaşanabilecek bir durum veriliyor ve siz bu durum içinde olursanız nasıl davranırsınız onu elinizdeki kartları oynayarak göstermektesiniz. Tabi ki yanlış davranışlar da göstermeniz mümkün ama oyunlaştırma da kaybetmezsiniz.
NN Values Challenge’deki aksiyon kartlarını Nationale-Nederlanden’in değerlerinden yola çıkılarak tasarladık. Siz doğru davranışı gösterseniz de göstermeseniz de oyunlaştırmadaki aksiyonunuzun sonucunda nasıl davranmanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Sonuç olarak NN Group, NN Values Challenge’ı 19 farklı ülkede 12 farklı dilde 5 sene boyunca oynadı. Bu link ile Gamification Turkey Summit 2017 etkinliğinde NN Group’un kendi ağzından projeyi anlatışını dinleyebilirsiniz.
2) Ziggo Compliance Game
Bir başka örnek için ise Ziggo için yaptığımız Compliance Game‘i gösterebiliriz. Oyunlaştırma projesinin geliştirilme amacı çalışanların dürüstlük, uyum ve güvenlik düzenlemeleri konusunda daha bilinçli olmasıdır. Çalışanlardan beklentimiz doğru davranışları öğrenmesi, benimsemesi ve her bir çalışanın doğru davranışların uygulanması için öne çıkıp diğerlerine öncülük etmesidir.
Çalışanlar Marvel ve D.C.’nin süper kahraman karakterlerine ilgi duyuyordu. Bunun için oyunlaştırma projesini süper kahraman konsepti üzerine tasarladık.
BrandNewGame tarafından yapılan insan kaynakları oyunlaştırma örneklerine veya diğer projelere linkten ulaşabilirsiniz.
Alper Berber
Oyunlaştırma Tasarımcısı ve Eğitmeni @BrandNewGame Turkey
Oyunlaştırma: Oynayarak Başarmak