Geri Bildirim Kültürü
Oyunların güçlü geri bildirim özellikerini kullanarak kurum içi geri bildirim kültürünüzü güçlendirerek yaygınlaştırabilirsiniz.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Kurum İçi İletişim vs Oyun İçi İletişim
İnsanlık tarihi boyunca iletişim insanlığın gelişmesinde ve varlığını sürdürmesinde çok önemli bir yer tutmuştur. İlk insanların varoluşundan bugüne kadar insanlar çeşitli şekillerde iletişim kurmayı sürdürüyorlar.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Adil Şirket: Oyunlardaki Adaleti Kurumlarda Sağlamak
Şirketler iş tanımları, kültür, misyon, vizyon, politika vs. gibi ilke ve kurallar ile yaşamlarını sürdürürler. Şirket içinden bir kişinin üzerindeki bulunduğu basamakta varlığını devam ettirmesi veya bir sonraki basamağa adım atabilmesi kuralların belirlemiş olduğu sınırlamalar ve şartlarla belirlenir.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Hayat ve Oyun: En Uzun Süre Oynanan Oyun
Yakın zamanda Ekşi Sözlük’ün sol frame’inin başına bir başlık yerleşmişti ‘en uzun süre oynanan oyunlar’. Hem bir Ekşi Sözlük takipçisi hem bir oyun sever hem de bir oyunlaştırmacı olarak başlıkta biraz dolandım. LoL, DOTA, CS:GO, FM, GTA gibi oyunlarda geçirilen süreler beni şaşırtmadı. Bir yazar Metin 2’ye 20000 saatten fazla zaman harcadığı için kendisine kızıyordu.
- Published in Kategorilendirilmemiş
PUBG Neden Bu Kadar Popüler?
Son zamanlarda Pubg ismini duymayan neredeyse kalmadı. Pubg günümüzün en popüler oyunlarından biri. Peki neden bu kadar popüler?
- Published in Posts
Yanlış Ödüller Mi Veriyoruz?
Çalışma şeklimiz değişiyor fakat ödül sistemimiz değişmiyor. 20. yüzyılın ödüllendirme sistemi ile 21. yüzyılda başarı elde edemeyiz.
- Published in Posts
Eğlencenin 4 Farklı Tanımı
Eğlencenin tanımı bir çok kişi farklılık gösterebilir. Nicole Lazzora eğlencenin tanımını dörde ayırıyor. Bunlar; Hard Fun, Easy Fun, Serious Fun, People Fun.’dır.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Oyunlaştırma Ne Değildir? – 2
Oyunlaştırma her zaman dijital değildir. Günümüzde oyunlaştırmayı hemen hemen her dijital üründe görür hale geldik. Bu sebepten dolayı oyunlaştırmanın dijital bir yöntem olduğuna dair bir algı oluştu ancak bu doğru değildir.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Oyunlaştırma Ne Değildir?
İlk söylenmesi gereken, oyunlaştırma oyun değildir. Oyunlaştırmanın oyunları eğlenceli ve bağlayıcı yapan öğeler ile oyun tasarımını oyun olmayan alanlara, daha başarılı tecrübeler yaratmak için adapte etmek olduğunu söylemiştik. Bu öğeler, insan davranışlarına ve motivasyon çeşitlerine dayanmaktadır. Örneğin, özgürlük ya da ustalaşma arzumuz, toplumsal kabul görme isteğimiz veya bir şeyi çok iyi yapma tutkumuz gibi.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Oyunlaştırma Prototip Çeşitleri
Oyunlaştırma prototip çeşitleri tasarım sürecinde fikrinizin hayata geçtiği zaman nasıl görüneceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Published in Posts
İteratif Oyun Tasarımı
İteratif oyun tasarımı veya oyunlaştırma tasarımı hiçbir zaman bitmeyen, sürekli kendini yenileyen ve gelişerek ilerleyen bir süreçtir.
- Published in Posts
Kırık Camlar Teorisi
Kırık Camlar teorisi ABD’li suç psikoloğu Zimbardo’nun yaptığı bir deneyden esinlenerek geliştirilmiştir ve motivasyonun kurum içinde yayılması için de geçerli bir teoridir.
- Published in Posts
Eisenhower Matrisi
Eisenhower matrisi modern dünyada zaman yönetimi için kullanılan zaman planlama aracıdır. Oyunlaştırma projelerinde analiz aşamasında geliştireceğiniz projenin planlaması için kullanabilisiniz.
- Published in Posts
VUCA Dünyasını Avantaja Çevirme
“VUCA” Amerikan ordusunda çıkan bir tekim olsada günümüzde içinde yaşadığımız ve iş yaptığımız dünyayı tanımlayan bir kısaltmadır.
- Published in Posts
Takım Çalışması
Şirketlerde ve oyunlarda hedef ulaşmak için bütün takımların uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Takımları kendi içerisinde Simetrik ve Asimetrik takımlar olarak ikiye ayırabiliriz.
- Published in Posts
Motivasyon Nedir?
Motivasyon kısaca “bir insanın bir davranışı sergilemesi için ihtiyaç duyduğu itici güç” olarak tanımlanabilir. Fakat motivasyonun nasıl oluştuğunu veya ortaya çıktığını anlamak istiyorsak bilim insanlarının zaman içerisinde yaptığı farklı motivasyon deneylerine bakmamız gerekiyor.
- Published in Posts
S.M.A.R.T Hedef Nedir?
Oyunlaştırma veya herhangi bir proje yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri S.M.A.R.T bir hedef oluşturmaktır.
- Published in Posts
Eğitimde Oyunlaştırma Madem Montessori
Eğitimde oyunlaştırma günümüzde yaygın şekilde kullanılmakta. Eğitimde oyunlaştırmanın bilinen ilk örneği 19. yüzyılın sonundadır.
- Published in Posts
Oyunlaştırma Eğitimi
Gamification Academy’den uluslararası geçerli Fundamentals of Gamification eğitime katılarak oyunlaştırma tasarım sürecini baştan sona deneyimleyebilirsiniz.
- Published in Posts
Şirketler ve Oyunlar
Şirketler ve oyunlar birbirlerine çok farklı yapılara olarak düşünülsede birbirlerine benzerdir. Her ikiside bir döngü içerisinde ilerler.
- Published in Posts
İnsan Kaynaklarında Oyunlaştırma
İnsan kaynakları oyunlaştırma projelerini kurum içinde sıklıkla kullanmaktadır. Şirket içi oyunlaştırmalarda hedef kitle şirket çalışanlarıdır. Bu çeşit oyunlaştırmalarda insan kaynakları departmanları oyunlaştırma uygulamasında başı çekmektedir.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Oyunlaştırmaya Giriş
Oyunlaştırmaya farklı anlamlar yüklenebilir ama hemen hemen de her oyunlaştırma uzmanının aynı şeyi ifade ettiği gözlemlenebilir. Bazıları, motivasyon, bağlılık ve davranış değişikliği sağlamak için dese de, “oyunlaştırmaya giriş” için kullanılabilecek en yaygın tanım “oyun öğelerinin ve oyun tasarım tekniklerinin, oyun olmayan alanlarda kullanılması” olarak geçmektedir.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Gamification Nedir?
Gamification’ın popülerlik kazanmasında iki önemli nokta vardır. Bunlar 2005 yılında BuncBall şirketinin kurulması ve 2012 yılında Kevin Werbach’ın Coursera eğitimleridir.
- Published in Posts
Oyunlaştırma
Oyunlaştırma en yalın tanımı ile oyun tasarım tekniklerini ve oyun öğelerini oyun olmayan alanlarda kullanılmasıdır.
- Published in Posts
Manipülasyon Matrisi
Manipülasyon matrisine göre ürün tasarımcıları 4’e ayrılır. Bunlar; kolaylaştırıcı, seyyar satıcı, eğlendirici ve tüccarlardır. Bir oyunlaştırma tasarımcısı olarak sizlerin “kolaylaştırıcı” olmanız gerekmektedir.
- Published in Posts
6 Temel Oyun Öğesi
Oyun tasarlamanın bir çok farklı yöntemi/framework’ü vardır. Hepsinde olan 6 temel oyun öğesi vardır. Bunlar; aksiyon, kurallar, hedef, nesne, oyun alanı ve oyunculardır.
- Published in Posts
Game ve Play Arasındaki Fark
Game ve play kelimelerini Türkçeye çevirdiğiniz zaman aslında ikisinin karşılığının “oyun” kelimesi olduğunu görüyoruz. Fakat oyun/oyunlaştırma dünyasında “game” ve “play” kelimeleri birbirlerinden çok farklı iki anlam taşımaktadır. Bu farkı daha iyi anlayabilmek için iki kelimenin köküne ve anlamına bakmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
- Published in Posts
Icebreaking Game T.A.L.E.N.T Hold’em
T.A.L.E.N.T Hold’em insanların birbirlerini tanımasına ve takım arası bağları güçlendirmeye yarayan bir ıcebreaking game’dir.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Toplantıları Gamify Etmenin Yolları
İyi yönetilen toplantılar bile katılımcılar için bir süre sonra sıkıcı olmaya başlar. Sizlere toplantılarınızı hızlıca gamify ederek verimliliğini arttırabilirsiniz.
- Published in Posts
3 Dakikada Oyunlaştırılmış Çözüm Analiz Framework’ü GameStorm
This short video explains how the GameStorm Workshop is played through. The Why, What, How and Who dunnit! Play with six colleagues in half a day and build your business model in a fun and functional way. It enables you to transform your challenges into change! More than 1.000 professionals use the GameStorm method to become Game Changer on their business Playground.
- Published in Kategorilendirilmemiş
Bart Hufen TEDx
Do you know, what the opposite of playing is? It is not boredom or seriousness. The opposite of playing is depression. Bart Hufen is a gamification expert, who never stopped playing himself. Why? Because gaming nourishes creativity and helps us solving problems at work and in almost everything we do. Without creativity we will not survive as a species. So level up, be more effective in life and have some fun!
- Published in Kategorilendirilmemiş
Akış Kuramı
Akış Kuramı, pozitif psikoloji kuramıdır. Akış Mihaly Csikszentmihalyi tarafından 1975’te görüşmeler yapıp, gözlemlediği birçok insandan topladığı veriler sonucu olarak oluşturulmuştur.
- Published in Posts
Etkinlik Oyunlaştırması “FeedWall”
Etkinliklerde oyunlaştırma kullanmak için dijital bir ürüne ihtiyacınız yoktur. Önemli olan hangi amaçla oyunlaştırmaya ihtiyacınız olduğunu iyi belirlemek ve amacınıza uygun tasarımı geliştirmektir.
- Published in Posts
Oyun Elementleri, Oyun Dizaynı ve Oyun Olmayan Çevreler
Oyunlaştırma tasarımında oyun elemetleri, oyun tasarımı ve oyun olmayan çevreler nedir? Bu üç nokta neden önemli?
- Published in Posts
GameStorm ile Oyunlaştırma Tasarımı Yapmak
Oyunlaştırma tasarımı üretmeden önce iyi bir analiz yapmanız gerekmektedir. GameStorm oyunlaştırma tasarımı üretmeden önce kullanabileceğiniz iyi bir analiz yöntemidir.
- Published in Posts
Oyun Nedir?
Oyun nedir sorunun bir çok cevabı vardır. Oyunlar tarih boyunca insanlıkla beraber gelişimini sürdürmüştür. Günlük hayatımızda karşılaştığımız, yaşadığımız hemen hemen her şeyin oyunu geliştirilmiştir.
- Published in Posts
Piramit Yapı: Altüst Olmaktan Mı Korkuyorsun?
Katı yapıların ve değişimin az olduğu yerlerde piramitlerin katı yapılar dayanabilir. Hızla değişen günümüz dünyası için ideal olandan haylice uzak bir durumdur. Bazı nedenlerden günümüzde daha esnek yapılara ihtiyacımız vardır.
- Published in Posts